پلن نویسی و مدیریت سرمایه
پلن نویسی و مدیریت سرمایه به معنی داشتن برنامه ای منظم و مکتوب از معاملات انجام شده توسط یک معامله گر است این موضوع در حدی حیاتی است که می توان گفت هیچ معامله گری در دنیا نمی تواند بدون داشتن پلن معاملاتی در بازارهای مالی موفق شود .
پیشنهاد می کنیم این مطلب را نیز بخوانید: آموزش فارکس را از کجا شروع کنیم؟ و نحوه دریافت رایگان سیگنال فارکس.
پلن نویسی و مدیریت سرمایه چیست؟
شما برای انجام هر کاری حتی در زندگی شخصی خودتان نیاز به داشتن یک برنامه ریزی موفق دارید . نبود یه برنامه موفق و نوشته شده می تواند ضربات محلکی را به شما وارد آورد که جبران آنها در بعضی از مواقع هرگز امکان پذیر نخواهد بود.
در بازارهای مالی از آنجایی که شما کارمند جایی تلقی نمی شوید و از شخص یا ارگان خاصی برنامه کاری دریافت نمی کنید اهمیت این موضوع نمود بیشتری پیدا میکنید . شما در واقع با پلن نویسی و مدیریت سرمایه قوانینی را برای خود وضع میکنید که در آینده در معاملات خود باید مو به مو آنها را رعایت کنید.
باور کنید که اگر این موضوع را جدی بگیرید و مطابق با یکسری ضوابط خاص در چارچوب شخصی خودتان این قوانین را وضع و به آنها عمل کنید حتی با نداشتن یک استراتژی خیلی موفق نیز میتوانید در بازارهای مالی به موفقیت برسید.
هر پلنی منحصر به فرد است و پلن های معاملاتی برای افراد مختلف متفاوت خواهد بود . عواملی که می تواند در پلن معاملاتی شما دخیل باشد مستقیما مربوط به شخصیت معامله گری شما و متناسب با سرمایه شماست . شما نمیتوانید در موضوع پلن نویسی و مدیریت سرمایه یک نسخه برای همه افراد بپیچید.
پلن نویسی و مدیریت سرمایه شامل چه چیز هایی است ؟
شما باید در دو بخش برای خودتان طراحی پلن داشته باشید و در هر دوی آنها با نوشتن جزئیات کامل قدم به قدم پیش بروید.
پلن نویسی استراتژی:
در قدم اول شما باید برای انجام معاملات خود دارای یک استراتژی باشید. نوشتن این استراژی نیازمند طراحی و عنوان تمامی مسائل مربوط به بررسی و انالیز قیمت هاست .
پایه استراتژی شما می تواند هر چیزی باشد از روش های اندیکاتوری گرفته تا روش هایی که پایه آنها بدون نیاز به استفاده از اندیکاتور ها می باشد . این پلن دستاوردی را که با خود برای شما به همراه دارد این است که مانع از این می شود که دائما در حال انجام معامله باشید .
این را بدانید که برای رسیدن به موفقیت نیازی نیست که دائما در معامله باشید بلکه بابد منتظر فرا رسیدن یک موقعیت ایده ال با توجه به استراتژی خود بمانید؛ و در لحظه درست وارد معامله بشوید.
پلن استراتژی شما میتواند شامل مسائل زیادی باشد که همین موضوع باعث میشود آن را منحصر به فرد کند اما یکسری از موضوعات هستند که باید در تمام پلن های معاملاتی آورده شوند .
نماد انتخابی:
اولین موضوعی است که در جدول پلن معاملاتی شما باید به آن اشاره شود انتخاب اینکه چه نمادی برای مناسب معامله کردن بستگی به روحیات شما هم همچنین ساعتی که برای معامله انتخاب میکنید دارد.
تاریخ و ساعت :
در قسمتی دیگر از پلن خود حتما باید بخشی را برای نوشتن تاریخ و ساعت دقیق معامله مورد نظر خود لحاظ بکنید.
دلیل ورود:
در این قسمت باید عنوان کنید که به چه دلیلی و تحت چه شرایطی اقدام به گرفتن یک موقعیت معاملاتی کرده اید .
دلیل خروج :
گاها پیش می آید که شما مجبور به بستن معاملات خود به صورت دستی می شوید یعنی قبل از اینکه قیمت به حد سود یا حد ضرر شما برسد از معامله خود خارج می شوید که ما اینکار یعنی بستن زودتر از موعد را توصیه نمی کنیم.به هر حال اگر تحت شرایط خاص مجبور به اینکار شدین باید دلیل آن را حتما ذکر کنید.
نقطه ورود :
در این بخش ععد ورودی خود به معامله را به صورت دقیق ذکر خواهید کرد.
حد ضرر:
مهمترین بخش یک معامله مشخص کردن حد ضرر آن معامله اس. تا در صورتی که شما به اشتباه وارد یک معامله شده اید یا اینکه جهت حرکت قیمت مطابق با تحلیل شما پیش نرفت از معامله خارج شوید.
میزان ریسک به ریوارد :
در این قسمت باید عدد مربوط به ریسک به ریوارد خود را وارد کنید . مشخص کنید که دقیقا در آن معامله بابت کسب چه میزان سود حاضر شده اید چه میزان از ضرر را متحمل شوید.
نتیجه معامله در پلن نویسی و مدیریت سرمایه
در نهایت باید قسمتی را برای ثبت کردن نتیجه معامله خود در نظر بگیرید و نتایج بدست آمده را در آن قسمت ثبت کنید.
همانطور که گفتیم موارد بالا جزء اصول اولیه یک پلن می باشد. که باید حتما در پلن خود به آنها اشاره کنید . میتوانید با رسم یک جدول به صورت روزانه، هفتگی و ماهیانه موارد فوق را در اختیار داشته باشید. همانگونه که گفتیم می توانید موارد و جزئیات دیگری را نیز مطابق با سلیقه شخص خود در چارچوب این جدول قرار بدهید .
پلن نویسی مدیریت سرمایه :
حال در این بخش باید مسائل مهمی را بررسی و از آنها یادداشت برداری کنید؛ تا بتوانید یک پلن مدیریت سرمایه را در قالب یک جدول به صورت مکتوب در اختیار داشته باشید.
میزان ریسک در هر معامله در پلن نویسی و مدیریت سرمایه
در جدولی که تهیه می کنید اولین چیزی را که باید به آن اشاره کنید میزان ریسکی است که شما قرار است در هر معامله انجام دهید.اینکه چه عددی را به عنوان ریسک معاملات خود در نظر بگیرید به عوامل زیادی بستگی دارد.
اما به صورت پیش فرض سعی کنید در هر معامله بیشتر از 1 درصد را به عنوان ریسک در هر معامله در نظر نگیرید.
میزان ریسک به ریوارد در پلن نویسی و مدیریت سرمایه
در پلن نویسی مدریت سرمایه نیز باید قسمتی را برای ثبت ریسک به ریوارد خود در نظر بگیرید.
درصد معاملات برنده در پلن نویسی و مدیریت سرمایه
در قسمت درصد معاملات برنده شما باید به دقت تعداد معاملاتی را که با سود بسته شده اند به صورت درصدی بنویسید. مثلا اگر از هر 10 معامله شما 7 تای آن منجر به بستن شدن با سود شود درصد معاملات برنده شما برابر با 70درصد خواهد شد .
تعداد معاملات زیان آور پشت سر هم در پلن نویسی و مدیریت سرمایه
یکی از قسمت هایی که گاها از دید بسیاری از تریدرها مخفی می ماند این بخش است در واقع عدم ثبت اطلاعات در این بخش میتواند شما را در محاسبه میزان دقیق میزان ریسک در هر معامله کاملا به اشتباه بی اندازد. فرض کنید که شما میزان ریسک مورد نظر برای هر معامله را برابر با عدد 2 درصد در نظر گرفته اید حال اگر شما ندانید که به طور متوسط بعد از چند معامله زیان ده میتوانید به یک معامله دارای سود برسید حساب شما به شدت افت خواهد کرد. بگذارید اهمیت این موضوع را با ذکر یک مثال برای شما مشخص کنیم.
فرض کنید شما در مجموع 5 معامله با ریک 2 انجام داده اید و 3 معامله اول شما با زیان بسته شده اند و معامله چهارم با سود بسته شده است. نتیجه این اتفاق این می شود؛ که در 3 معامله اول شما 6 درصد از حساب خود را از داده اید و در معامله سوم با فرض حالت ایده ال ریسک به ریوارد 1 به 3 در بهترین حالت 6 درصد بدست آورده اید .
خوب شاید به این فکر کنید که ما در این 4 معامله پولی را با توجه به این محاسبات از دست نداده ایم. باید بگوییم کاملا در اشتباه هستید شما در پایان 4 معامله اول نه تنها سر به سر نیستید بلکه بالانس شما از بالانس اولیه نیز کمتر خواهد بود. دلیل اینست که اولا شما با انجام 4 معامله در واقع به تعداد 4 بار به بروکر(بهترین بروکر فارکس) خود اسپرد و کمیسیون پرداخت کرده اید که از بالانس اولیه شما کسر میشود.
دوما زمانی که حساب شما 6 درصد منفی میشود در 3 معامله اول دیگر موجودی شما برابر با موجودیه اولیه شما نیست و طبیعتا زمانی که در معامله سوم 6 درصد سود میکنید سود بدست آمده نمی تواند 6 درصد ضرراولیه شما را جبران کند. بنابراین بررسی این قسمت بشدت جزو موارد مهم به حساب می آید.
میزان متوسط افت حساب :
مورد دیگری که در پلن نویسی و مدیریت سرمایه باید بخشی را به نوشتن آن اختصاص دهید بررسی این موضوع است که بطور متوسط در یک بازه زمانی مشخص حساب شما نهایتا به چه میزان افت خواهد کرد هر چقدر این افت بیشتر باشد شما باید سود بیشتر را برای جبران خسارت وارده آمده به حساب را بدست آورید .
به عنوان مثال اگر حساب شما 50 درصد وارد ضرر شود شما برای جبران این 50 درصد باید بتوانید حساب در اختیار خود را 100 درصد افزایش دهید که این امر مخصوصا برای افراد مبتدی کار به شدت سخت و دست نیافتنی به شمار می رود .
برای انجام پلن نویسی و مدیریت سرمایه شما باید با ثبت جزئیات بالا به صورت مکتوب و گرفتن بک تست های زیاد در بازار به بهترین تنظیمت برای حساب خود برسید و سعی کنید که با بررسی مداوم اطلاعات بالا پلن نویسی و مدیریت سرمایه خود را دائما بهبود ببخشید و ایرادات آن را بر طرف کنید .
کلام پایانی :
همانطور که در این مقاله خواندید برای پلن نویسی و مدیریت سرمایه باید فاکتورهای زیادی را مد نظر قرار بدهید . درست است که شاید در ابتدا انجام اینکار طاقت فرسا به نظر برسد ولی اگر به نتیجه آن و آینده ای که می توانید با رعایت مو به موی این پلن برای خود رقم بزنید فکر کنید؛ تحمل این مسیر برای شما راحت خواهد شد .
در واقع حضور شما در بازارهای مالی بدون در اختیار داشتن یک پلن نویسی و مدیریت سرمایه موفق بیشتر شبیه یه یک بازی یا مرکزی برای قمار کردن شماست تا یک تجارت موفق و نتیجه توجه نکردن به موضوعی به این مهمی در نهایت برای شما چیزی جز ضرر و از دست دادن سرمایه نخواهد بود.در ضمن شما با داشتن یک پلن نویسی و مدیریت سرمایه موفق می توانید به اعتماد به نفس بالایی دست پیدا کنید و به راحتی با احساساتی نظیر ترس و طمع برخورد کنید.
سوالات متداول
- پلن نویسی و مدیریت سرمایه چیست؟
نوشتن برنامه ای دقیق و منظم برای موفقعیت در بازارها و قرارداهای مالی - آیا داشتن یک پلن ضروری است؟
اینگونه بگوییم که داشتن و پلن نویسی و مدیریت سرمایه از نان شب هم برای یک تریدر ضروری تر است. - نوشتن یک پلن نویسی و مدیریت سرمایه موفق چقدر زمان می برد؟
میران زمان لازم برای نوشتن یک پلن کاملا به خود شما بر میگردد هر چقدر برای نوشتن یک پلن بیشتر وقت بگذارید و نکات مبهم آن را زودتر برطرف کنید زودتر نیز به نتیجه خواهید رسید. - آیا می توانیم از پلن نویسی و مدیریت سرمایه دیگران استفاده کنیم؟
خیر شما تنها میتوانید از پلن دیگران ایده بگیرید . پلن معاملاتی کاملا منحصر به فرد است. - برای پلن نویسی و مدیریت سرمایه از کجا شروع کنم ؟
بهترین کار اینست که برای نوشتن یک پلن اول به یک استراتژی مناسب و در عین حال ساده برسید. - تا کی باید از پلن نویسی و مدیریت سرمایه نوشته شده استفاده کنم؟
می توانیم بگوییم تا اخرین لحظه عمر تریدری خود باید از پلن نوشته شده خود اتفاده کنید تا زمانی که تبدیل به ناخودآگاه ما بشود.
نظرات کاربران