فعالین بازارهای مالی می توانند با بررسی نسبت های مالی (بدهی) شرکت ها تصمیمات درستی را در مورد سرمایه گذاری یا عدم سرمایه گذاری در شرکت مورد نظر را بگیرند. یکی از این بازارهای مالی فارکس است که در صورت داشتن مهارت و دانش کافی می توانید به درآمد برسید بنابراین پیشنهاد میکنیم آموزش های فارکس را به طور جامع و کامل کسب کرده و نحوه دریافت سیگنال فارکس تضمینی را به خوبی درک کنید. در این مقاله می خوانیم که نسبت های اهرمی (بدهی ) چیست و انواع آنها کدامند.
مفهوم نسبت های اهرمی (بدهی):
در واقع نسبت های اهرمی نشان دهنده قدرت شرکت مورد نظر در انجام الزامات خود در بازه های میان مدت و بلند مدت و مقدار تامین کنند های هزینه های شرکت برای بازپرداخت بدهی ها و حقوق صاحبان سهام است . اقتصادانان با بررسی اقتصادانان با بررسی انواع قراردادهای مالی و منابع تامین کننده؛ هزینه های شرکت به این نتیجه خواهند رسید که آیا شرکت مورد نظر قدرت پرداخت بدهی های خود را در زمان مشخص دارد یا اینکه نیاز به تامین مالی جدید برای انجام اینکار دارد اگر شرکت این توانایی را نداشته باشد تلاش می کند تا زمان وصول بدهی های خود را تمدید کرده وفرصت بیشتری را برای خود خریداری خواهد کرد. البته دانستن معنای سهام مدیریتی نیز می تواند به شما در این زمینه کمک بیشتری کند.
انواع نسبت های اهرمی (بدهی):
همانطور که بالاتر نیز به این موضوع اشاره شد انواع مختلفی از نسبت های اهرمی (بدهی ) وجود دارد که در ادامه این مطلب به بررسی آنها خواهم پرداخت .
- نسبت کل بدهی به ارزش
- نسبت حقوق صاحبان سهام به دارایی های ثابت
- نسبت بدهی جاری به ارزش
- نسبت بدهی
- نسبت مالکانه
- نسبت بدهی بلند مدت به ارزش
- نسبت حقوق صاحبان سهام به کل بدهی ها
- نسبت پوشش بهره
نسبت کل بدهی به ارزش:
این نسبت مقایسه وام دهندگان با سهامداران شرکت را مشخص می کند و نحوه تأثیر آنها بر یکدیگر را آشکار میسازد. زمانی که نسبت جمع بدهی به ارزش کمتر باشد، شرکت مربوطه می تواند در جهت سرمایه گذاری برای افرادی که از سرمایه گذاری تدافعی استفاده میکنند از ریسک کمتری برخوردار باشد و افراد و شرکتهای وامدهنده نیز ترجیح میدهند با شرکتهایی کار کنند که این نسبت در آنها کمتر است.
هر چه این نسبت افزایش یابد، به این معناست که در دارایی های ذک شده شرکت از بدهیهای بیشتری استفاده شده و حقوق و سرمایه وام دهندگان نسبت به سهامداران بیشتر خواهد بود. اگر سهامداران بخش بزرگتری از سرمایههای شرکت را به خود اختصاص دهند ، به همان نسبت کنترل و مالکیت آنها بیشتر خواهد بود و شرکت به میزان کمتری نیاز به پرداخت سود در قالب وام های دریافتی را دارد .
کل بدهی/ارزش = نسبت کل بدهی به ارزش
نسبت حقوق صاحبان سهام به دارایی های ثابت :
میزان سهم سهامداران در بدست آوردن سرمایه برای تهیه دارایی های ثابت از طریق این نسبت بدست می آید. مشارکت بیشتر سهامداران در ارائه سرمایه های مالی به شرکت باعث بالا رفتن این نسبت و کمتر شدن میزان دراودان در فارکس خواهد شد. این امر باعث می شود که شرکت در شرایط مالی و اقتصادی سخت دارای چهار چوب قوی تری شود .
حقوق صاحبان سهام /سرمایه های ثابت *100= نسبت حقوق صاحبان سهام به دارایی های ثابت
نسبت بدهی جاری به ارزش :
نسبت بدهی جاری به ارزش به وضوح نشاندهنده ارتباط بین بدهیهای جاری شرکت و ارزش آن است. بدهی جاری که از منابع جاری شرکت تأمین میشود میتواند بر نقدینگی شرکت تأثیر گذار باشد و در صورت افزایش این نوع بدهی ممکن است منجر به کاهش میزان نقدینگی شرکت شود.
بدهی جاری / ارزش= نسبت بدهی جاری به ارزش
نسبت بدهی:
نقش بدهیهای طولانیمدت و جاری و تاثیر آن را در تأمین تمامیه سرمایه شرکت آشکار می کند و نشان میدهد که چه نسبتی از کل سرمایهها از طریق بدهیها به دست آمده است. این نسبت برای وام دهندگان از درجه اهمیت بالایی برخوردار است .
مجموع دارایی ها / مجموع بدهی ها *100= نسبت بدهی
نسبت مالکانه :
این پارامتر مقدار سرمایههای مرتبط با سهامداران شرکت را مشخص میسازد و نقش سهامداران در ارائه سرمایههای شرکت را به صورت درصدی نشان میدهد. زیاد بودن درصد مالکانه در یک شرکت نمایانگر سطح تعهد و پایبندی بیشتر شرکت به تعهدات خود است و نشاندهنده استفاده محدود از اهرم مالی در این شرکت است. از سوی دیگرکاهش این نسبت نشاندهنده استفاده بیشتر از منابع خارجی در تأمین سرمایه شرکت و همچنین افزایش ریسک مالی میباشد.
ارزش/کل دارایی ها*100 = نسبت مالکانه
نسبت بدهی بلند مدت به ارزش :
در این قسمت با نسبتی سرو کار داریم که می تواند میزان بدهی های بلند مدت که بیشتر از یکسال تا تاریخ پرداخت آنها زمان باقی مانده است را در برابر ارزش محاسبه می کند .
بدهی های بلند مدت / ارزش= نسبت بدهی بلند مدت به ارزش
نسبت حقوق صاحبان سهام به کل بدهی ها :
این نسبت اهرمی، نظر سهامداران و وام دهندگان را بررسی میکند و میزان حقوق سهامداران را نسبت به کل اعتباراتی که از منابع سرمایه خارجی تأمین شده میسنجد. در صورت افزایش این نسبت حقوق و اختیارات سهامداران نسبت به اعتباردهندگان بیشتر خواهد بود و این افزایش حقوق سهامداران با توجه به تمام بدهیها باعث میشود که شرکت در مقابل ورشکستگی و ریسکهای اقتصادی کمتر حساس باشد.
حقوق صاحبان سهام / کل بدهی ها = نسبت حقوق صاحبان سهام به کل بدهی ها
نسبت پوشش بهره :
این نسبت در واقع نشان دهنده توان پرداخت بدهی های بانکی توسط شرکت ها است هر چقدر این میزان بالاتر از عدد 1 باد نشان دهنده توانایی بیشتر شرکت در پرداخت بدهی خود است به این معنی که این عدد معادل با ضریبی است که شرکت توانایی بازپرداخت آن به بانک را دارد اگر عدد بدست آمده برابر با 2 باد به این معنی است که شرکت توانایی بازپرداخت معادل 2 برابر بهره بانکی را دارد این پارامتر را بیشتر بانک ها و موسسات پرداخت تسهیلات بررسی میکنند بالا بودن این عدد کار دریاف تسهیلات برای شرکت مذکور را آسان تر خواهد کرد .
سود قبل از بهره و مالیات / هزینه بهره = نسبت پوشش بهره
اهمیت نسبت های اهرمی (بدهی)
همانگونه که اشاره کردیم نسبت های اهرمی به بررسی میزان بدهی های شرکت ها همچنین توانایی آنها برای عمل کردن به تعهدات خود می پردازد . بررسی این نسبت ها می تواند از جوانب زیادی برای تحلیل گران و اقصاددان ها درای اهمیت باشد با بررسی نسبت های اهرمی می توانیم به داد هایی از جمله میزان سرمایه ای که توسط سهامدارن تامین شده , کافی بودن درآمد شرکت برای تامین و پرداخت بدهی های خود و همچنین با بررسی ساختار دارایی شرکت میتوانیم به این نتیجه برسیم که عوامل مختلف اقتصادی در دوره های رکود و رونق چه تاثیری را بروی شرکت ها خواهند گذاشت . طبیعتا شرکت هایی که دارای ساختار مالی کم بدهی هستند در دوران رکود کمترین میزان زیان را برای سهامداران به همراه خواهند داشت و از طرف دیگر در دوران رونق نیز سود های معقول و منطقی را تولید خواهند کرد بطور معمول این شرکت ها در بازار سهام از ریسک های کمتری برای سرمایه گذاری توسط سهامدارن برخوردار هستند .
کلام پایانی :
در مقاله ای که خواندید نسب های اهرمی (بدهی) را با هم بررسی کردیم و متوجه شدیم که انواع نسبت های اهرمی چه کار کردی را درصورت های مالی یک شرکت دارد . پس بعد از این می توانید برای بررسی بیشتر یک شرکت در حوزه بنیادی حتما سری به صورت های مالی و نسبت های اهرمی نیز بزنید .
سوالات متداول:
- نسبت کل بدهی به ارزش چیست؟
نسبت کل بدهی به ارزش نشاندهنده مقایسه وامدهندگان با سهامداران شرکت است و نحوه تأثیر آنها بر یکدیگر را آشکار میسازد. این نسبت کاهش یافته، نشاندهنده کاهش ریسک و افزایش اعتماد وامدهندگان به شرکت خواهد بود.
- چگونه نسبت حقوق صاحبان سهام به داراییهای ثابت محاسبه میشود؟
نسبت حقوق صاحبان سهام به داراییهای ثابت با تقسیم حقوق صاحبان سهام بر داراییهای ثابت، سپس ضرب در 100، محاسبه میشود. این نسبت نشاندهنده مشارکت سهامداران در تأمین سرمایه برای داراییهای ثابت است.
- چرا نسبت بدهی جاری به ارزش مهم است؟
نسبت بدهی جاری به ارزش نشاندهنده ارتباط بین بدهیهای جاری شرکت و ارزش آن است. افزایش این نسبت ممکن است به کاهش نقدینگی شرکت و افزایش ریسک مالی منجر شود.
- چرا نسبت مالکانه اهمیت دارد؟
نسبت مالکانه نشاندهنده سهامداران شرکت در تأمین سرمایه است. افزایش این نسبت نشاندهنده پایبندی بیشتر شرکت به تعهدات خود و استفاده محدود از اهرم مالی است.
- چگونه نسبت حقوق صاحبان سهام به کل بدهی ها محاسبه میشود؟
با تقسیم حقوق صاحبان سهام بر کل بدهیها و ضرب در 100، نسبت حقوق صاحبان سهام به کل بدهیها محاسبه میشود. افزایش این نسبت نشاندهنده توانایی بیشتر سهامداران در مقابل ورشکستگی و ریسکهای اقتصادی است.
نظرات کاربران